sâmbătă, 24 aprilie 2010

Friptura de vitel la cuptor

In urma cu cativa ani am facut pentru prima oara friptura de vita la cuptor. Dupa ce am lasat-o vreo 4 ore la cuptor, mi-a iesit o chestie tare, care culmea, nici nu era facuta si care a aterizat direct la cosul de gunoi. Am zis ca a doua oara nu mai gatesc asa ceva. Si ani de zile nici n-am mai incercat. Pana cand pediatra Iepurasei Mici-Mici mi-a recomandat ca, pe langa pui,  sa manance si vita. Asa ca am inceput din nou cercetarile… Am gasit intr-o zi la Cora snitel de vitel (practic carne de vitel taiata felii subtiri ca pentru snitel). Am luat-o cu gandul ca o fi mai frageda si poate i-o placea Iepurasei. O sun pe soacra-mea si o rog sa-mi dea reteta ei de vita (ii iese o friptura de ti se topeste in gura). Mi-a dat-o, am facut-o si a iesit foarte buna. Singura problema era ca se gatea pe aragaz si trebuia s-o intorci la fiecare 10 minute timp de 2 ore. Era prea mult pentru mine: sa stau atata timp in bucatarie doar pentru o friptura! (plus ca odata am uitat-o si s-a ars bunatate de carnita)
Drept pentru care am zis sa-mi creez propria friptura la cuptor pe care sa nu trebuiasca s-o pazesc si sa mai pot face si altceva in timp ce ea se coace. Si mi-a iesit o bunatate de fripturica a carei reteta v-o dau mai jos.

Ingrediente:
4 felii de vitel (carne de snitel de la Cora, capac de vitel, vrabioara batuta bine cu ciocanul de snitele)
ulei
1 pahar de vin (optional)
4 linguri cimbru
sare (dupa gust)
carne vitel, cimbru,ulei,vin
Cum facem:
1. Turnam ulei intr-un vas de yena (sau o tava) cat sa-i acopere fundul intr-un strat subtire.
2. Punem bucatile de carne peste ulei (ca sa fiti siguri ca iese frageda, bateti inainte carnea cu ciocanul de snitele). Presaram 1 lingura de cimbru. Le intoarcem si repetam operatia si pe cealalta parte.
friptura vita in tava
3. Turnam apa in vas. Nivelul apei sa fie putin sub cel al carnii (sa n-o acopere). Acoperiti vasul cu capacul lui sau cu folie de aluminiu (Atentie! Partea mata a foliei trebuie sa fie catre carne!)
4. Bagati la cuptor pentru 45 minute la foc mediu (180 grade), timp in care puteti pleca din bucatarie si sa faceti altceva. Dupa cele 45 minute, intoarceti carnea si mai adaugati apa astfel incat sa fie la nivelul de la inceput. Puneti capacul si dati din nou la cuptor alte 30 minute. Verificati daca e facuta carnea (daca aveti vita e posibil sa mai dureze, deci continuati in acelasi stil: intors carnea, adaugat apa). Daca e facuta, mai adaugati cele 2 linguri de cimbru ramase si puneti sare.
5. Turnati peste carne paharul de vin (nu conteaza culoarea, de care aveti prin casa). Mai lasati 20 minute la cuptor FARA CAPAC si gata! Va iese cea mai buna friptura pe care ati mancat-o vreodata. Noi am servit-o alaturi de cartofi umpluti a caror reteta v-o dau maine. Pofta buna!
 Sfat pentru mamici: Stiu ca nu aveti timp de gatit, asa ca pregatiti ca garnitura la fripturica pilaful rapid. Bagati cratita in cuptor odata cu vitelul si nu uitati s-o scoateti dupa 45 de minute. Asa o sa faceti in acelasi timp si garnitura si friptura, din care o sa manance si bebe si parintii. Iepurasa Mica-Mica adora carnita tocata marunt cu orez sau cu spanac.

4 comentarii:

  1. Am facut-o ieri. A iesit exceptionala. Multumesc pentru reteta.

    RăspundeţiȘtergere
  2. Cu placere, Ioana. Te astept sa incerci si alte retete de pe blog.

    RăspundeţiȘtergere
  3. Nu gasesc carne de vitel la magazinele de langa mine. In afara de Cora ai mai vazut in alta parte?

    RăspundeţiȘtergere
  4. Mai nou, cumpar carnea de vitel de la o macelarie arabeasca. E mai ieftina decat carnea de vita de la alte magazine, iar servirea e ireprosabila. Daca in alte locuri, se uita urat daca cer o anumita bucata de carne, aici imi aleg carnea, ii rog sa mi-o taie felii si mi-o si bat cu ciocanul de snitele. Cand ajung acasa doar ii pun cimbru si o bag la tava. Ziceti si voi...cum sa nu cumperi de la ei?

    RăspundeţiȘtergere