Mancare chinezeasca la wok

Stiu..o sa ma intrebati ce e wok-ul? Ei bine, e un soi de tuci imens care repartizeaza uniform caldura pe peretii lui (daca nu aveti, merge si o oala mai adanca). Astfel folosind numai focul la maxim, obtinem foarte repede o mancarica gustoasa si mai ales sanatoasa. Aceasta se face din foarte multe legume, daca vreti e un fel de ghiveci chinezesc, dar care nu aduce nici pe departe cu cel romanesc. Plus, ca servit alaturi de taieteii de orez, ii da un aer oriental aparte (daca aveti si betisoare si puteti manca cu ele, ziceti ca sunteti la restaurantul chinezesc, daca nu, merge si cu furculita).
Puteti sa-l preparati cu carne si sa-l serviti cu taietei, cu orez sau doar cu legume, daca sunteti vegetarieni sau daca doriti o garnitura rapida langa o friptura.
Oricum ar fi, avand in vedere ca suntem in plin sezon al legumelor ar fi pacat sa nu profitati si sa faceti aceasta mancarica rapida cat mai des. Eu l-am facut de multe ori si dupa multe variante si incercari, reteta de mai jos mi se pare cea mai buna. Poza cu ingrediente e de pe vremea cand nu gasisem inca reteta ideala cu toate componentele. Nu va speriati de denumirile unora dintre ele: tot ce e trecut la optional poate fi foarte bine omis. Ce nu putem omite e sosul de soia si legumele.

Ingrediente:
ingrediente mancare chinezeasca
1 piept de pui taiat fasiute
6 ardei gras sau kapia de diferite culori (rosu, portocaliu, galben)
2 dovlecei medii
1 vanata mica
1 morcov mare
1 pastarnac (optional)
10 ciuperci medii sau 5 mari
4 linguri de alune sarate
2 catei de usturoi
1 ardei iute
4 linguri sos de soia
jumatate lingurita ghimbir ras (optional)
2 linguri sos de stridii (optional)
1 lingura condiment ‘7 condimente’ (optional)
1 pachet taietei de orez
sare (dupa gust)
3 linguri de ulei

Cum facem:
1.Taiem felii groase ardeii grasi si in cuburi mari dovleceii si vanata. Daca aveti o razatoare minune va va prinde tare bine acum putand taia cu ea in diferite forme legumele. Cu un curatator de legume curatam morcovul si pastarnacul. Dupa ce sunt curatate continuam sa taiem cu el obtinand niste ‘spaghete’ de morcov/pastarnac (daca nu avem curatator, le taiem rondele potrivit de groase). Spalam ciupercile si curatam 2 catei de usturoi.
2. Turnam 3 linguri de ulei in wok-ul incins.
3. Punem 2 catei de usturoi tocati fin si 3 rondele subtiri de ardei iute (daca va place mai piperat putem pune jumatate de ardei, dar nu mai mult daca vrem o mancare comestibila). Daca avem si ghimbir, radem jumatate de lingurita si il adugam si pe el acum. Lasam un minut pe foc.
4. Rasturnam bucatelele de pui in wok si lasam sa se prajeasca pana devin albe. Saram si piperam (daca avem mirodenia ‘7 condimente’ presaram putin peste carnita).
5. Punem fasiile de morcov si pastarnac. Adaugam acum si o mana de alune sarate (eu am folosit alune Felix la cutie). Lasam sa se caleasca 3 minute.
6. Adaugam vanata si dovleceii si turnam apa in wok. Nivelul apei/sosului trebuie sa fie mereu o treime din cel al legumelor. Lasam 3 minute, timp in care amestecam din cand in cand. Nu uitati ca focul trebuie sa fie la maxim.
7. Punem ardeiul gras colorat si mai lasam 3 minute, dupa care rasturnam si ciupercile (daca sunt mici le lasam intregi, daca sunt mari le taiem in 4). Mai lasam 4 minute. Nu uitam sa mai amestecam din cand in cand. Adaugam 4 linguri de sos de soia peste amestec (daca avem si sos de stridii, punem si 2 linguri din acesta). Legumele trebuie sa fie moi, dar fierte doar pe jumatate (mancarea se face in maxim 30 de minute).
mancare chinezeasca la wok
8. Separat punem la foc un vas mare de apa in care o sa inmuiem taieteii de orez. Pe acestia ii preparam conform instructiunilor de pe pachet. Majoritatea se pun in apa fierbinte careia i-am oprit focul si ii lasam acolo 5-10 minute pana se inmoaie.
cum facem taieteii de orez
9. Aranjam pe farfurie intr-o parte taieteii si in cealalta legumele sau putem rasturna legumele peste taietei si sa-i amestecam. Depinde de preferinte... Mie una imi plac mai mult separat. Spor la mancat (cu betisoare sau cu furculita)!
reteta mancare chinezeasca cu pui

Comentarii